Ei ole samantekevää, mitä suuhumme laitamme. Syömällä oikeita ravintoaineita voimme ennaltaehkäistä monien sairauksien puhkeamista, helpottaa jo olemassa olevia vaivoja ja jopa saada tiettyjen sairauksien aiheuttamat oireet täysin hallintaan.
Suolistomikrobistomme heijastuu suoraan koko kehon ja mielen terveyteen. Mikrobistomme rakentuu juuri siitä, mitä syömme päivittäin – joten miksi emme panostaisi siihen? Kiinnitetäänpä katse aivan ensiksi siihen, millaista ruokaa nautimme päivittäin. Suolistoterveyttä edistäviä ruoka-aineita tunnetusti ovat kasvikset niiden sisältämien hitaiden hiilihydraattien ja kuitujen ansiosta, antioksidanttipitoiset marjat ja hedelmät, pehmeät ja laadukkaat rasvat, puhdistamaton täysjyvävilja, fermentoidut ja hapatetut tuotteet sekä pavut ja linssit.
Jalostettu ruoka imeytyy verenkiertoon ohutsuolessa. Paksusuolessa oleva suolistomikrobisto puolestaan pilkkoo ravinnon ohutsuolessa hajoamattomia ainesosia, kuten liukenemattomia kuituja. Se ruoka-aines, joka päätyy paksusuoleen, määrittelee mikrobistomme laadun ja koostumuksen. Paksusuolen tärkeä mikrobisto köyhtyykin radikaalisti, jos se ei saa riittävästi kuituja.
Punainen liha ei ole suolistollemme hyväksi, sillä se sisältää paljon hemirautaa, joka ruokkii paksusuolessa terveydellemme haitallisia bakteereja. Myös pitkälti prosessoidun ravinnon, esimerkiksi einesruokien, sisältämät lisäaineet ovat suolistollemme haitaksi ja altistavat tulehduksellisten suolistosairauksien synnylle. Lisäaineet vaikuttavat myös aivoterveyteemme esimerkiksi lisäämällä ahdistusta.
Suolistomikrobistomme tuottaa nauttimistamme hitaista hiilihydraateista niitä hormoneja, jotka säätelevät rasvakudoksen kertymistä, ruoansulatustoimintaa sekä kylläisyysjärjestelmää. Hyvin toimiva ruoansulatus takaa, että ruoka-aineita ei varastoidu kehoon vaan haitallinen aines poistuu.
Jokaisen suolistomikrobisto on siis uniikki, ja se kehittyy ja elää syömämme ravinnon perusteella. Sen vaikutukset eivät kohdistu vain vatsaan, vaan välittyvät nykytietämyksen mukaan kaikkialle kehoon ja mieleen. Aivojen ja suoliston välinen viestintä on intensiivistä: suolistosta lähtee runsaasti hormoneja ja välittäjäaineita, jotka säätelevät aivojen toimintaa. Myös suurin osa immuunipuolustuksemme tehokkuudesta on riippuvainen suolistostamme. Jos suolistomikrobistomme ei voi hyvin, suolen sisäseinämä vaurioituu ja muuttuu liian läpäiseväksi. Tämän seurauksena elimistöön voi muodostua hiljaista tulehdusta, joka toimii alkusysäyksenä monille sairauksille.
Comments