top of page

Immuunijärjestelmän tärkeät rakennuspalikat

Immuunijärjestelmämme on uskomattoman monimutkainen, usein tulemme ajatelleeksi sitä vasta oireiden, kuten kurkkukivun, yskän tai flunssan oireiden ilmaantuessa. Silloin on kuitenkin jo myöhäistä, tauti on tuloillaan, ja immuunipuolustus kovilla. Olemme keränneet yhteen joukon vitamiineja ja mineraaleja tarkasteltavaksi, jotta voisit paremmin ymmärtää syyt miksi monipuoliselle ravinnolle ja lisäravinteille on paikkansa.


Parhaimmillaan vahva immuunijärjestelmä aktivoituu vilustumisen, flunssan tai muun sairastumisen ensioireista ja kehon puolustusmekanismit torjuvat taudinaiheuttajat ensirintamassa säästäen sinut sairastumiselta.


Tärkeimmät vitamiinit ja mineraalit immuunijärjestelmäsi vahvistajina


A-vitamiini: A-vitamiini mainitaan usein terveen ihon ja hiusten ensisijaisena ravintoaineena, mutta se myös on tehokkaan immuunivasteen tärkeä osa.

A-vitamiini, erityisesti retinolimuodossa, aktivoi immuunijärjestelmän tärkeimpien solujen, makrofagien ja luonnollisten tappajasolujen toimintaa, ollessamme erityisen alttiita bakteeri- tai virushyökkäykselle. A-vitamiini on siis tärkeä tekijä paranemisessa ja immuunipuolustuksessa.


C-vitamiini: Varmasti jokainen yhdistää C-vitamiinin vilustumisen torjuntaan. Ja siihen on hyvä syy: C-vitamiini on todella tärkeä. Se voi vähentää vilustumisen mahdollisuutta jopa 50 prosenttia ennaltaehkäisevästi käytettynä. Tämän arvokkaan ravintoaineen puute tekee sinusta alttiimman sairauksille. C-vitamiini voi myös lievittää allergioita ja muita hengitystieoireita, koska sillä on luonnollinen antihistamiinivaikutus.

C-vitamiini toimii synergiassa muiden ravintoaineiden kanssa suojaamalla sinua oksidatiiviselta stressiltä, ​​parantaen haavoja ja ihorikkoja sekä vahvistaen solujen yleistä eheyttä auttaen sinua kestämään ja torjumaan viruksia ja bakteereja.

D3-vitamiini: Suomessa emme saa tarvitsemaamme määrää D3-vitamiinia ruokavaliostamme tai altistumisesta auringonvalolle. Itse asiassa jokainen, joka asuu pohjoisessa ilmastossa, on ylipainoinen tai liikalihava tai työskentelee sisätiloissa suurimman osan vuodesta, tarvitsee todennäköisesti täydentävän D3-vitamiinin lähteen.

Lisäksi toinen haaste riittävän D-vitamiinin saannissa on kolesterolia alentavien lääkkeiden laaja käyttö. Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta kolesterolilla on itse asiassa joitakin tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja yksi niistä on D-vitamiinin tuotanto.

Joten jos käytät kolesterolilääkettä, D-vitamiinin tuotantosi saattaa häiriintyä ja kehosi on vaikea tuottaa tarpeeksi tätä tärkeää vitamiinia.

D-vitamiinitasosi ollessa alhainen saatat altistua herkemmin allergioille, influenssaviruksille ja muille ylempien hengitysteiden sairauksille. 

E-vitamiini: Sen lisäksi, että E-vitamiini tunnetaan terveen ihon vitamiinina ja sydän- ja verisuonijärjestelmän vahvistajana, E-vitamiini on myös tärkeä ravintoaine immuunijärjestelmälle. E-vitamiini on itse asiassa kokoelma komponentteja, joita kutsutaan tokoferoleiksi. E-vitamiinikomponentit ovat voimakkaita vapaiden radikaalien sieppaajia. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että E-vitamiini aktivoi myös makrofageja, valkosoluja ja vasta-ainevasteita.

Lisäksi E-vitamiini säätelee dendriittisoluja, jotka viestivät synnynnäisen ja adaptiivisen immuunijärjestelmämme välillä ja kuljettavat antigeenejä – myrkkyjä tai vieraita aineita kehossa – T-soluille, jotka taistelevat niitä vastaan ​​ja suojaavat meitä sairauksilta.


MERKITTÄVÄT MINERAALIT

Seleeni: Yksi syy siihen, miksi virukset tarttuvat, johtuu virusten kyvystä hyödyntää soluissamme hapettumisvaurioiden aiheuttamia heikkouksia. Itse asiassa virukset eivät vain livahda sisään, kun kehomme on stressin alla, vaan ne aiheuttavat myös suuren osan oksidatiivisista vaurioista, jotka mahdollistavat niiden lisääntymisen.

Seleeni vahvistaa immuunivastetta vahvistamalla solujemme rakenteita ja estämällä vapaiden radikaalien stressiä DNA:ssamme. Seleeni aktivoi kehossamme tehokkaan, luonnollisen antioksidanttientsyymin, jota kutsutaan glutationiperoksidaasiksi (GPx).

Seleeni on siis kriittinen mineraali immuunijärjestelmän rakentamisessa ja palauttamisessa. Lisäksi seleeni edistää kehosi omaa immuunipuolustusta taistelussa bakteeri- tai virushyökkääjiä vastaan.
On arvioitu, että joka seitsemäs ihminen saa liian vähän seleeniä ravinnosta.

Sinkki: Sinkki on vuorovaikutuksessa vähintään 300 eri entsyymin kanssa ja on kriittinen useille kehon toiminnoille. Mitä tulee bakteerien ja virusten torjuntaan, sinkkiä on hyvästä syystä kutsuttu "immuunijärjestelmän portinvartijaksi". Se on välttämätön ravintoaine B-soluille, T-soluille ja luonnollisille tappajasoluille, jotka taistelevat haitallisia hyökkääjiä vastaan.


Paremman immuunijärjestelmän rakentamiseksi suosittelemme seuraavia ravintoaineita: A-vitamiini, C-vitamiini, D3-vitamiini, E-vitamiini, sinkki ja seleeni. Älä unohda immuunipuolustuksessa suoliston terveyttä, elimistön puolustussoluista siellä majailee jopa 70 %. Tällä kattauksella, terveellisellä ravinnolla ja riittävällä liikunnalla pidät pöpöt paremmin poissa.

Täsmätuotteita elimistön immuunipuolustukseen ovat maan monipuolisin monivitamiini-mineraalivalmiste PROTECTOR® Flash sekä suoliston hyvinvointia tukeva MikroVeda. Nämä molemmat löydät jälleenmyyjäverkostostamme terveyskaupoista kautta maan.Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614. doi: 10.3390/nu10111614. PMID: 30388871; PMCID: PMC6266234.


Bae M, Kim H. The Role of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in Immune System against COVID-19. Molecules. 2020; 25(22):5346. https://doi.org/10.3390/molecules25225346


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page