top of page

Vaivaako akne? Suoliston kunto heijastuu myös ihon kuntoon


Ruoansulatuselimistön – etenkin suoliston - kunnolla on merkitystä myös siihen, kuinka ihomme voi.

Ihon mikrobiomin vaikutusta ihon tulehdussairauksiiin, esimerkiksi akneen ja rosaceaan eli ruusufinniin, on jo pidempään tutkittu. Ihon tulehdussairauksilla on nykytiedon mukaan kuitenkin myös yhteys suolistoon ja ruoansulatuselimistöön; suoliston mikrobiston kehoon lähettämät signaalit saavat iho-organisminkin reagoimaan. Jos suolistobakteerimme ovat epätasapainossa, immuunijärjestelmämme ei toimi optimaalisesti. Tämä puolestaan altistaa elimistömme matala-asteiselle tulehdukselle, joka usein heijastuu muiden terveydelle epäedullisten vaikutustensa lisäksi myös ihon kuntoon.


Ihoa hoidat ruokavaliolla

Suoliston bakteerikantaan voimme onneksi itse vaikuttaa! Monipuolisen ruokavalion hyvät rasvat, hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, laadukkaat proteiinit sekä ravinnon sisältämät kuidut ovat suoliston bakteeriflooralle eduksi. Samoin on tärkeää huolehtia riittävästä nesteen, vitamiinien, kivennäisaineiden, omega-rasvahappojen ja aminohappojen saannista.


Pitkälle jalostetun, kuituköyhän, runsaasti käsiteltyjä rasvoja ja valkaistua sokeria sisältävän ravinnon lisäksi sekä stressi että suolistossa vallitseva tulehdustila heikentävät ihon orvaskeden kykyä suojautua ulkoisilta ärsykkeiltä. Näiden seurauksena ihon tuottamien antimikrobisten peptidien määrä vähenee ja tulehdusriski iholla kasvaa. Seurauksena voi olla esimerkiksi akneoireilua.Paksusuolessa on runsaasti erilaisia bakteereja, mutta terveessä ohutsuolessa niitä on vain niukasti. Mikäli ohutsuolen bakteeristo jostakin syystä kasvaa liikaa, sen luonnollinen toiminta samalla kärsii ja näin myös ihomme altistuu tulehdukselle.

Suoliston ja siten myös ihon terveydelle erityisen tärkeä aine on butyraatti eli voihappo. Tätä ainetta muodostavien bakteerien kasvua ja samalla suolistomikrobiston laajakirjoisuutta voimme tukea välttämällä turhia antibioottikuureja sekä nauttimalla riittävästi jo edellä mainittuja ravintokuituja. Butyraatti myös auttaa hillitsemään tulehdusta sekä vahvistaa suolen epiteelikudosta.


Fermentoidut maitohappobakteerit tukena suoliston ja ihon hyvinvoinnissa

Ruokavalioon lisätyt fermentoidut eli hapatetut elintarvikkeet eivät turhaan ole suoliston suosikki numero yksi! Näiltä ovat esimerkiksi hapankaali ja muut hapatetut, kuumentamattomat kasvikset, piimä ja viili, jogurtit ja niitä vastaavat kasviperäiset valmisteet.


Erityisen tehokas tapa taata elimistölleen päivittäinen annos fermentoituja, suoliston ja ihon terveydelle hyödyllisiä maitohappobakteereja, on nauttia 1-2 ruokalusikallista

luomulaatuista MikroVedaa. MikroVeda LIFE PUR sisältää 33 maitohappobakteerikannan lisäksi reishiä ja viinirypäleensiemenuutetta. MikroVeda LIFEssa on edellisten lisäksi runsaasti fermentoituja kasviuutteita. Sarjaan kuuluvat myös näppärät, helposti mukana kulkevat suusuihkeet, jotka on suunniteltu erityisesti suun terveyden ylläpitoon. Merkittävää on, että kaikki MikroVedat sisältävät eläviä bakteereita, jotka pysyvät toimintakykyisinä matkallaan läpi ruoansulatuskanavan haastavien olosuhteiden. Elävät bakteerit myös pystyvät kiinnittyvät suolen limakalvolle.


Terveessä suolistossa eläviä bakteerilajeja on tuhansia. Jotta hyvien bakteerien ylläpitämä bakteerifloora kukoistaisi, on meidän muistettava ruokkia sitä oikeilla ravinteilla ja rikastaa ruokavaliotamme fermentoiduilla, laajakirjoisilla bakteereilla. Näin patogeenit, pahat bakteerit ja hiivat, eivät valtaa liikaa elintilaa suolessamme ja tasapaino säilyy. Suoliston hyvinvointia tukemalla pidämme samalla ihomme terveydestä huolta ja torjumme ensilinjassa ihon herkkyyttä tulehtua.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page