top of page

ProbiotiX LIFE HORSES

Pferd Pflege_1920x1920.jpeg

MikroVeda® ProbiotiX LIFE HORSES on synbioottinen ravintolisä hevosen suoliston ja ihon hyvinvointiin. 

Mikrobiomin ruokkiminen parantaa hevosesi puolustuskykyä

Toisin kuin ihmiset, hevoset voivat menestyä ruokavaliolla, joka koostuu pelkästään erittäin kuitupitoisesta kasvimateriaalista. Syy tähän on hevosen suolistossa asuvien bakteerien ja alkueläinten aktiivisuus, joka tunnetaan yhteisnimellä hevosen mikrobiomi.

Hevosen vatsa ja ohutsuoli

Hevosen ruuansulatuskanavan yläosat – mahalaukku ja ohutsuolen osat, joita kutsutaan pohjukaissuoleksi, tyhjäsuoleksi ja sykkyräsuoliksi – toimivat samalla tavalla kuin meidän suolistomme. Vatsa aloittaa proteiinin ja rasvan sulattamisen, kun taas ohutsuoli suorittaa prosessin loppuun käyttämällä haiman ja suoliston solujen vapauttamia entsyymejä rasvojen, proteiineista peräisin olevien aminohappojen ja yksinkertaisten sokereiden sulattamiseen ja imemiseen. Tärkkelys pilkkoutuu glukoosiksi (sokeriksi) ennen kuin se imeytyy.

 

Mikrobiomin (mikrobien ja niiden geenien) toiminta alkaa jo mahalaukusta ja ohutsuolesta. Useiden bakteeriluokkien, pääasiassa laktobaktien ja streptokokkien, on havaittu kolonisoivan ylempää suolikanavaa. Nämä fermentoivat sokereita, tärkkelystä ja pieniä fruktaaneja tuottaen laktaattia ja haihtuvia rasvahappoja, jotka sitten hevonen käyttää energiana tai rasvojen tai glukoosin tuottamiseen maksassa.

Paksusuoli

Paksusuolessa (umpisuolessa ja paksusuolessa) mikrobiomi jatkaa samoilla toiminnoilla kuin ohutsuolessa, mutta monipuolisempi organismipopulaatio mahdollistaa monimutkaisempien kasvimateriaalien, kuten pitkien kasvisokereiden, fruktaanien, selluloosan, hemiselluloosan, käymisen.

 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, mikrobiomi stimuloi immuunijärjestelmää hellävaraisesti suoliston suuren immuunijärjestelmän (GALT=gut associated lymphoid tissue) liittyvien imukudosten kautta. Hyödylliset mikro-organismit tarjoavat suoraa suojaa suolistokudoksia vahingoittavilta organismeilta kilpailemalla ravinnosta pelkällä määrällään ja erittämällä erilaisia ​​antimikrobisia aineita.

Kopio Kopio mikroveda uusi facekoko.png
anatomy-160524-1-600x500xc.png
image.png

kuvitus: MikroVeda.de

Miten ruokit hevosen mikrobiomia oikein?

On selvää, että terveen organismipopulaation ylläpitäminen mikrobiomissa on erittäin tärkeää hevosen terveydelle ja ruoansulatustoiminnalle. Kuten kaiken elävän, myös mikrobiomin terveys alkaa sen ruokkimisesta (1).

 

Varsalla on steriili suolikanava. Varsa poimii organismeja ympäristöstään, ja ne, jotka löytävät itselleen suotuisan lämpötilan, pH:n, happi- ja nestetasot – ja saavat lisäksi tarvitsemaansa ruokaa – asettuvat suolistoon ja kukoistavat. Organismien poimiminen ympäröivästä maailmasta jatkuu aikuisella hevosella. Organismien pitäminen siellä on onkin sitten ruokavaliokysymys!

83491ad4-3b81-4dc3-9869-a0ce9dd90f72.JPG
image.png

Hevoset voivat sietää viljaa, jos suurin osa viljasta sulaa ohutsuolessa ilman, että siitä valuisi suuria määriä paksusuoleen (takasuoleen).

Hevosille annetaan monia muita rehuja, joista jokaisella on ainutlaatuinen rasva-, kuitu-, tärkkelys- ja proteiiniprofiili. Jos valitset rehuja, joissa on runsaasti liukoista kuitua ja vähän tai kohtalaisesti tärkkelystä, tuet mikrobiomia ja hevosesi saa silti enemmän kaloreita kuin heinästä tai ruohosta. Näitä ruokia ovat juurikasmassa, soijapavun kuoret ja pellavansiemenet (kokonaiset tai rasvattomat).

 

Päivittäin annettuna psylliumin kuorikuitu on myös prebiootti, koska organismit sopeutuvat sen käymiseen nopeasti.

web bannerit MIkroveda horses.jpg

MikroVedan holistinen maailman katsomus huolehtii ympäristöstä ja luonnosta aina missä mahdollista. Raaka-aineemme ovat sertifioitua luomulaatua Pakkauksissa suosimme rPETiä, lasia, uudelleen kierrätettäviä pahvipakkauksia sekä muovitonta teippiä.

ProBiotiX Life Horses suoliston tuken
Tutustu muihin MikroVeda® tuotteisiin

MikroVedan ProBiotiX Life Horses vaikuttaa positiivisesti suolistoympäristöön ja sitä kautta hevosesi ruoansulatukseen. Maitohappoviljelmien ja hiivan erityinen seos on näiden tuotteen perusta. Ne kommunisoidaan ja fermentoidaan, jotta arvokkaat ainesosat voivat kehittyä ja pysyä elinvoimaisina läpi hapokkaan mahalaukun.

 

ProBiotiX Life Horses -lisäravinteen sisältämien yrttien ja mikro-organismikantojen käyminen tuottaa vitamiineja, entsyymejä, aminohappoja ja antioksidantteja, jotka tukevat eläinten ruuansulatusta, stimuloivat niiden ruokahalua ja auttavat rakentamaan vakaata mikrobiomitasapainoa.

 

ProBiotiX Life Horse -ravintolisää suositellaan hevosen suoliston tukemiseen mm. seuraavissa tilanteissa:

  • antibioottikuurin aikana lääkkeeseen liittyvän ripulin välttämiseksi

  • ripulin hoidon yhteydessä

  • madotuksen yhteydessä mikäli on tiedossa että suuri määrä matoja

  • suolistosairauksien hoidon tukena vahvojen lääkekuurien aikana

  • Laitumelle siirtymisen ja sieltä palaamisen yhteydessä tukena korsirehun vaihtumisen aiheuttamaan suolistomuutokseen

  • stressitilanteissa kuten tallin muutossa, kilpailumatkoilla jne.

  • mahahaavan hoidon yhteydessä

Tuote on tarkoitettu käytettäväksi kuurina ohjeen mukaan. Osa suolistoherkistä hevosista kuitenkin hyötyy säännönmukaisella ProbiotiX Life Horses ruokintalisällä. Tärkeää on muistaa toteuttaa ruokinta muutoin hevosen mikrobiomin toimintaa tukien. Omega-3 lisä on osoitettu olevan hyödyllinen mm. ripulin hoidossa (2, 3).

 

Lähteet:

Mikroveda.de

1. Coverdale, J.A. 2016. Can the microbiome of the horse be altered to improve digestion? Journal of Animal Science. 94(6):2275-2281.

2. Emanuela Valle, Marco Gandini, Domenico Bergero, Management of Chronic Diarrhea in an Adult Horse, Journal of Equine Veterinary Science, Volume 33, Issue 2, 2013

3. De La Torre, U., J.D. Henderson, K.L. Furtado, et al. 2019. Utilizing the fecal microbiota to understand foal gut transitions from birth to weaning. PLoS One. 14(4):e0216211.

luentomuistiinpanot: equine nutrition symp.

bottom of page