top of page

Hevosen herkkä suolisto

Hevonen oli alun perin aroeläin. Se asui enemmän tai vähemmän harvoilla niityillä.

Hevosen ruuansulatuskanavan yläosat – mahalaukku ja ohutsuolen osat, joita kutsutaan pohjukaissuoleksi, tyhjäsuoleksi ja sykkyräsuoliksi – toimivat samalla tavalla kuin omamme. Vatsa aloittaa proteiinin ja rasvan sulamisen, kun taas ohutsuoli suorittaa prosessin loppuun käyttämällä haiman ja suoliston solujen vapauttamia entsyymejä rasvojen, proteiineista peräisin olevien aminohappojen ja yksinkertaisten sokereiden sulattamiseen ja imemiseen. Tärkkelys pilkkoutuu glukoosiksi (sokeriksi) ennen kuin se imeytyy.


Mikrobiomin toiminta alkaa mahalaukusta ja ohutsuolesta. Useiden bakteeriluokkien on havaittu kolonisoivan ylempää suolikanavaa, pääasiassa laktobakteja ja streptokokkeja. Nämä fermentoivat sokereita, tärkkelystä ja lyhyitä kasvisokereita tai pieniä fruktaaneja tuottaen laktaattia ja haihtuvia rasvahappoja, jotka sitten hevonen imee ja käyttää energiana tai rasvojen tai glukoosin tuottamiseen maksassa.


Bakteerikäyminen mahalaukussa ja ohutsuolessa palvelee useita tehtäviä. Se vähentää hiilihydraattien kuormitusta, joka on sulatettava hevosen entsyymeillä. Se myös vähentää syömisestä johtuvaa verensokerin nousua. Lopuksi aktiiviset bakteerit vapauttavat kasvutekijöitä suoliston nesteeseen, mikä edistää hyödyllisten bakteerien kasvua ja lisääntymistä.


Paksusuoli

Paksusuolessa (umpisuolessa ja paksusuolessa) mikrobiomi jatkaa samoilla toiminnoilla kuin ohutsuolessa, mutta monipuolisempi organismipopulaatio mahdollistaa monimutkaisempien kasvimateriaalien, kuten pitkien kasvisokereiden, fruktaanien, selluloosan, hemiselluloosan, käymisen.


Mikrobiomin ruokkiminen

On selvää, että terveen organismipopulaation ylläpitäminen mikrobiomissa on kriittistä hevosen terveydelle ja ruoansulatustoiminnalle. Kuten kaiken elävän, mikrobiomin terveys alkaa sen ruokkimisesta.

Varsalla on steriili suolikanava. Hän poimii organismeja ympäristöstä, ja ne, jotka löytävät mieleisekseen lämpötilan, pH:n, happi- ja nestetasot – ja saavat tarvitsemaansa ruokaa – perustavat talon ja kukoistavat. Organismien poimiminen ympäröivästä maailmasta jatkuu aikuisessa hevosessa. Niiden pitäminen siellä on sitten ruokavaliokysymys.

Jotta voit ylläpitää asianmukaisten organismien hyvää populaatiota, sinun on ruokittava hevosta kuin hevosta. Ruokavalio on ylivoimaisesti tärkein prebioottien lähde (aineet, jotka edistävät hyödyllisten organismien lisääntymistä). Villihevonen syö pääosin ruohoja, mutta selaa myös muuta kasvimateriaalia pensaista puunkuoreen. Kesytetyn hevosen ruokavaliossa on väistämättä vähemmän vaihtelua, mutta voit silti jäljitellä tätä ruokavaliota syöttämällä pääasiassa heinää ja/tai laidunta.


Hyvät bakteerit tuottavat vitamiineja ja mahdollistavat kivennäisaineiden imeytymisen paremmin.
Ne korjaavat suolen seinämää, auttavat estämään haavaumia ja takasuolen tulehdusta.
Ne suojaavat pahojen (patogeenisten bakteerien) tunkeutumiselta.
Ne tuottavat energiaa ja edistävät hyvää immuunivastetta.

Huonot bakteerit

Aiheuttaa sairauksia, paksusuolentulehdusta, koliikkia, mahahaavoja ja tulehdusta.

Pahojen bakteerien liikakasvu on yleistä, mikä johtuu ruokavalion muutoksista, stressistä, haavalääkkeistä (omepratsoli) ja kivusta (bute).

Huonojen bakteerien liikakasvu aiheuttaa epätasapainon takasuolen yhteisössä.


MikroVedan ProbiotiX LIFE HORSES on laajasti luotettu ravintolisä hevoselle suoliston terveyden ylläpitoon. ProBiotiX LIFE HORSES on valmistettu MikroVeda®-mikro-organismeista. Tuotepohja koostuu maitohappobakteereista, hiivoista, melassista ja luomuyrteistä.


Probiotic LIFE HORSES

  • Tukee immuunijärjestelmää

  • Auttaa rehun sulatuksessa

  • Tukee rehuenergian muuntamista

  • Tukee ruoansulatusjärjestelmää

  • Saattaa auttaa kroonisissa suoliston epätasapainotiloissa*

  • Tukee vanhemman hevosen terveyttä.


Tuotetta maahantuo ja markkinoi HCA Health Concept Oy Ltd. Jälleenmyyjinä on muutama yksittäinen terveyskauppa, verkkokauppa www.terveysputiikki.fi sekä muutama hevostarvikeliike. Kysy lisää tuotteesta info@hca.fi61 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page