Jokainen meistä tuntee varmasti jonkun, jolla on migreeni. Migreeniä potevilla keskushermoston herkistyminen saa aikaan verisuoniperäisiä päänsärkykohtauksia. Aivojen ja äärihermojen toiminta häiriintyy ja hermosolun välittämä aistimus vääristyy tai hermotetun kohde-elimen toiminnassa esiintyy häiriöitä. Lisäksi migreenin kanssa yhtäaikaisesti voi esiintyä myös niskalihasten jännityksestä johtuvaa särkyä. Näitä kahta särkytyyppiä voi toisinaan olla hankala erottaa toisistaan. Koska migreeni on geneettinen sairaus, sitä ei voi poistaa, mutta migreenikohtauksia voi hoitaa monin tavoin.
Lääkkeellisenä hoitona migreeniin ovat tulehdus- ja kipulääkkeet. Näiden lisänä yleisesti käytetään mm. pahoinvointia hillitseviä lääkkeitä sekä täsmälääkkeinä triptaaneja, jotka supistavat pään alueella kivuliaasti laajentuneita verisuonia.
Estohoitojen avulla pyritään ehkäisemään usein esiintyviä migreenikohtauksia. Estohoitona käytetään tyypillisesti betasalpaajia, tiettyjä mielialalääkkeitä, kalsiumsalpaajia sekä botuliinia pistoksina.
Mikä sitten laukaisee migreenikohtauksia - ja kuinka niitä voi pyrkiä torjumaan ennalta?
Provosoivia tekijöitä migreenikohtauksen synnylle voivat olla mm. stressi tai väsymys, muutokset ruokailuajoissa tavanomaiseen ruokailurytmiin verrattuna, valot, hajut, jotkin ruoka-aineet ja alkoholin nauttiminen. Päänsärky itsessään, ilman varsinaista migreeniä, voi liittyä kohonneeseen verenpaineeseen, unihäiriöihin, purentavaivaan, tai olla sivuvaikutuksena esimerkiksi jonkin lääkkeen käytöstä.
Joskus migreeni kroonistuu ja siitä tulee päivittäistä. Normaalitilanteessa kivun säätelyjärjestelmä sammuttaa kivun, mutta tiheästi toistuessaan kipukohtaukset aikaansaavat toiminnallisia muutoksia aivojen kipua välittävissä rakenteissa, mikä johtaa hermopäätteiden herkistymiseen. Särkykohtauksia kehittyy yhä helpommin.
Lääkehoitoa yksinään ei tule pitää kestoratkaisuna toistuviin päänsärkyihin tai migreeniin. Säännölliset elämäntavat; rytmitetty ruokailu, riittävä uni, lepo ja liikunta sekä elämisen kokeminen mielekkääksi ovat tärkeä osa sairauden saamiseksi hallintaan.
Helpotusta kurjaan kipuun voi etsiä myös monia lääkkeitä lempeämmistä itsehoidoista. Ravintopuolella kannattaa kiinnittää huomio erityisesti nautittujen omega-rasvahappojen suhteeseen toisiinsa nähden sekä rasvahappojen laatuun. Migreeniä ehkäistäessä myös ruokavalion sisältämän puhdistetun sokerin määrään on hyvä reagoida; liiallisena sekä omega-6 saanti että sokeri myötävaikuttavat oksidatiivisen stressin sekä tulehduksen syntyyn. Hyvälaatuisen omega-3-valmisteen rasvat sen sijaan ovat muiden terveysvaikutusten lisäksi myös aivoille hyväksi.
Kurkumiini tukihoidoksi myös migreenikolle?
Jo vuosituhansia käytetty kurkumiini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista kasvivalmisteista. Kurkumiini on inkiväärikasveihin kuuluvan kurkuman (Curcuma longa L) väriaine.
Seuraaville kurkumaa koskeville terveysväittämille haetaan parhaillaan hyväksyntää Euroopan elintarvikevirastolta. Näiden käsittely on kesken.
Kurkuma
edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja solujen suojaamista hapettumisstressiltä
auttaa tukemaan maksan normaalia toimintaa
auttaa ylläpitämään nivelten joustavuutta
edistää nivelten terveyttä
edistää ja tukee ruoansulatusta.
PhenoCur sisältää vahvan kurkumiiniuutteen lisäksi nivelten joustavuutta tukevaa Boswellia serrata-uutetta sekä aminohappo DL-fenyylialaniinia. Yksinään kurkumiini imeytyy varsin hitaasti kehon käyttöön, mutta PhenoCurin ainesosat toimivat yhteistyössä keskenään, mikä edistää imeytymisprosessia ja hyödynnettävyyttä.
PhenoCuria kannattaa kokeilla tukituotteena monenlaisen epämukavan olon lievittämiseen. Myös migreenikoille siitä voi olla hyötyä.
Tutkittua tietoa kurkumiinista ja migreenistä
Satunnaistetussa, kaksoissokko- ja lumekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa migreenistä kärsivät naiset saivat joko 500 mg kurkumiinia kahdesti päivässä tai lumelääkettä kahdeksan viikon ajan. Tutkimuksessa seurattiin sairauteen yleisesti liittyviä seerumin tulehdusmarkkereita sekä oireraportteja, mukaan lukien päänsäryn vakavuus, kesto ja esiintymistiheys.
Tutkimusjakson loppuun mennessä seerumin tulehdusmarkkereiden, peptidien ja päänsäryn vakavuuden ja keston tasot vähenivät kasvitieteellistä lisäravinnetta käyttävillä, minkä tutkijat katsoivat johtuvan kurkumiinin anti-inflammatorisista vaikutuksista.
Vaikka tutkimuksen osallistujat huomasivat helpotusta noin kaksi tuntia kurkumiinilisän jälkeen, tutkimuksen tekijät mainitsevat, että kurkumiinin ottaminen ennaltaehkäisevästi voi myös vähentää oireita, esiintymistiheyttä ja yleisiä olosuhteita, jotka voivat johtaa migreeniin.
Lähde:
Rezaie S, Askari G, Khorvash F, Tarrahi MJ, Amani R. Effects of Curcumin Supplementation on Clinical Features and Inflammation, in Migraine Patients: A Double-Blind Controlled, Placebo Randomized Clinical Trial. Int J Prev Med. 2021 Dec 1;12:161. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_405_20. PMID: 35070194; PMCID: PMC8724631.
Comments