top of page

Mikä on pH?

pH-tasapaino kuuluu ihmiselimistön keskeisiin säätelyjärjestelmiin. Kehossamme joka hetki tapahtuvien lukemattomien biokemiallisten reaktioiden seurauksena syntyy happamia aineenvaihduntatuotteita. Elimistön puskurijärjestelmien tehtävänä on turvata happojen poistuminen niin, että kehon pH-arvo säilyy oikealla tasolla.
Jokaisessa metabolisessa prosessissa tuotetaan happamia ja emäksisiä aineita. Näitä prosesseja säätelevät ympäröivät olosuhteet. Lihasten metabolia esimerkiksi tuottaa maitohappoa, kun taas proteiiniaineenvaihdunta tuottaa virtsahappoa. Saamme happoja ja emäksiä myös ruoastamme. Jos happoja on liikaa, tarvitsee kehomme emäksiä säilyttääkseen elimistön tasapainon. Kehollamme on monta erilaista puskurointijärjestelmää tämän tasapainon säilyttämiseksi.Miksi pH-tasapaino on tärkeä?

Koska elimistön liian hapan pH • kerryttää elimistöön kuona-aineita • häiritsee ruoansulatusta • hidastaa aineenvaihduntaa • aiheuttaa painonnousua • väsyttää • tuntuu lihaksissa jäykkyytenä ja voimattomuutena


Elimet, jotka säätelevät pH-tasapainoa

Keuhkot

Hengittävät happoja ulos hiilidioksidin muodossa.

​Munuaiset

Poistavat happoja virtsahapon ja virtsan muodossa.

Maksa

Muuntaa rasvoja hapoiksi, jotka munuaiset voivat poistaa.

Suolisto

Poistaa happoja ulosteen mukana.

Iho

Poistaa happoja hien mukana.

Sidekudos ja lihaskudos

Voivat varastoida happoja tiettyyn pisteeseen saakka.

Luusto

Suuri emäksisten kivennäisten varasto, jota elimistö käyttää happamuuden neutraloimiseen.

Veri

Sisältää bikarbonaattia ja voi siksi sitoa happoja. pH:n on silti säilyttävä tasolla 7.35-7.45.

Miten happamuus häiritsee kehon toimintoja?

Aloitetaanpa vaikka tarkastelemalla hermostoa. Hermoimpulssit eivät kulje tehokkaasti ympäristön ollessa hapan. Yleisiä oireita ovat tällöin keskittymiskyvyn puute, ärtyneisyys ja väsymys.


Elimistön happamuuden vuoksi entsyymien ja ruoansulatushappojen toiminta häiriintyy. Immuunijärjestelmämme joutuu myös koville happamassa ympäristössä. Happamassa elimistössä on suotuisat olosuhteet bakteereille, viruksille ja sienille sekä syöpäsoluille. Tulehdukset ovat yleisiä happamassa kehossa.


Umpieritysrauhasten toimintakyky häiriintyy kun elimistön pH heittelee. Happamien metaboliatuotteiden poistamisesta vastaavat munuaiset, joita liika happamuus rasittaa. Insuliinin eritys häiriintyy ja haiman kyky tuottaa entsyymejä häiriintyy. Hapan ympäristö muuttaa myös veren koostumusta sakeammaksi, verenpaine nousee eikä hemoglobiini voi kuljettaa happea normaalisti. Hapen kuljetuksen heikentyessä myös soluhengitys vaikeutuu. Tästä seuraa helposti hengästymistä ja keuhkojen ylikuormitusta. Verenkierron häiriintyessä myös sukupuolielinten verenkierrossa voi esiintyä häiriöitä ja hedelmällisyys ja sukupuolivietti voivat heikentyä. Kun kudokset ovat happamat, käyttää elimistö lähinnä puskurijärjestelmäänsä eli luuston mineraaleja happojen neutraloimiseen. Tämä edesauttaa luuston haurastumista. Kun nivelneste on hapanta, ei kipukaan lievity. Terveen polven nivelnesteen pH on 7.4-7.8, kun nivelrikossa se on 7.19! Tilanne on sama selän välilevyjen ongelmissa. Happamat kudosnesteet eli lymfanesteet ylläpitävät hiljaista tulehdusta mm. nivelissä sekä reumassa ja kihtipotilailla.


Luuston lisäksi elimistön happamuus haittaa myös lihasten toimintoja. Maitohapot kerääntyvät ja jäävät helposti lihaksiin. Glukoosin ja hapen muuttuminen energiaksi häiriintyy ja suorituskyky heikkenee, lihakset surkastuvat eivätkä saa happea.

Iho on suurin erityselimemme, joka voi tulehtua happamuuden sivutuotteita poistaessaan. Ihon kerroksiin kertyy myös selluliittia merkkinä happamuudesta. Ihon tukirakenteet, kollageeni- ja elastiinisäikeet, heikkenevät happamuuden vuoksi, jolloin iho menettää kimmoisuuttaan.

pH tasapainoon Elimistön happo-emästasapaino on siis tärkeä lukuisten elintoimintojen ja terveyden kannalta. Ravinnolla on suuri merkitys kehosi happamuuteen ja suosittelenkin tutustumaan sivustollamme ruoka-aineisiin, jotka mm. happamuutta lisäävät kehossasi.


Täsmätuotteeksi kehon pH-tasapainoon tarjoamme pH-balance Pascoe -valmisteen, jotka myyvät hyvinvarustetut terveyskaupat kautta maan.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page